Valikko

Uutta televisiota hankkiessa kannattaa miettiä mitä tulisi tehdä vanhalle televisiolle. Vanhan ja toimivan television voi laittaa kiertoon ja lahjoittaa sen tai myydä eteenpäin. Toimimattoman television voi viedä kierrätykseen maksutta.

Käytöstä poistettavan television voi kierrättää maksutta

Käytöstä poistettavat tai rikkinäiset televisiot, kuten muutkin sähkö- ja elektroniikkalaitteet, voi viedä kierrätykseen maksutta. Niitä ei saa heittää sekajätteeseen.  

Television voi viedä maksutta alueelliseen SER (sähkö- ja elektroniikkalaiteromu) -keräyspisteeseen. Lähimmän keräyspisteen voi etsiä osoitteesta www.kierratys.info (Ulkoinen linkki), jossa on lähes 500 alueellista SER-keräyspistettä ympäri Suomea. 

Lisäksi huomattava osa uusia laitteita myyvistä kaupoista vastaanottaa sähkö- ja elektroniikkalaiteromua, kuten televisioita. Suomessa on lähes 2000 sähkö- ja elektroniikkalaitteita myyvää kauppaa, jotka ottavat vastaan vanhoja laitteita maksutta. Jätelain mukaan pienet (kaikkien ulkomittojen tulee olla alle 25 cm) laitteet voi useimmiten kierrättää ilman uuden laitteen ostopakkoa isoissa marketeissa ja sähkö- ja elektroniikkalaitteita myyvissä erikoistavarakaupoissa. Isot (jos jokin ulkomitoista on yli 25 cm) laitteet - kuten televisiot - voi kierrättää missä tahansa kaupassa, jos ostaa uuden tilalle. 

Kun viet vanhat laitteet viralliselle keräyspisteelle, laitteet kierrätetään ensisijaisesti Suomessa. Materiaaleista jopa 99 prosenttia käytetään uudelleen teollisuuden raaka-aineina.  

Laita hyvä kiertoon ja lahjoita televisio eteenpäin

Vanhan ja toimivan television osalta kannattaa muistaa läheisiä. Voit lahjoittaa toimivan television jollekin iäkkäämmälle, esimerkiksi isovanhemmille, muille sukulaisille, naapurille tai tuttaville.  

Television voi myös laittaa kiertoon myymällä se nettisivuilla toimivissa osto- ja myyntikauppapaikoissa tai nettikirpputoreilla. Näistä löydät lisätietoa hakemalla niitä netistä.

Kierrätyskeskukseen kaikenkuntoiset televisiot

Kierrätyskeskukset ympäri Suomea ottavat vastaan sähkö- ja elektroniikkalaitteita. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun kierrätyskeskus ottaa vastata kaikenkuntoisia sähkö- ja elektroniikkalaitteita. Korjauskelpoiset laitteet pyritään korjaamaan uudelleenkäyttöön ja korjauskelvottomat laitteet ohjataan SER-keräykseen.

Muista tehdä tehdasasetusten palautus, kun laitat vanhan älytelevisiosi kiertoon. Näin saat hävitettyä siihen tallentamasi omat tiedot, kuten luottokorttinumerot tai valokuvat.

Lue lisää

SER-tuottajayhteisö/sähkölaitteiden kierrätys: serkierratys.fi (Ulkoinen linkki)

Pääkaupunkiseudun kierrätys Oy: kierrätyskeskus.fi (Ulkoinen linkki) 

Kierrätyskeskusten hakemisto: kierrätyskeskus.com (Ulkoinen linkki)

Päivitetty