Valikko

Tiedätkö miten tarkistat, onko laitteesi HD-valmis? Katso tästä vinkit!

Monen kesään kuuluvat television äärellä vietetyt hetket tavalla tai toisella. Penkkiurheilijat seuraavat arvokisoja, toiset nostalgisoivat Uuno Turhapuro -elokuvien uusintojen äärellä ja kolmansilta eivät mene ohi yhdetkään iltauutiset. 

Keväästä 2025 lähtien televisiokanavat siirtyvät HD-lähetyksiin. Tämä tarkoittaa sitä, että television katseluun tarvitaan televisio tai digiboksi, jossa on HD-viritin.

Näin tarkistat television HD-valmiuden

HD- eli teräväpiirtolähetysten katseluun antenniverkossa tarvitset television tai digiboksin, jossa on antenniverkkoon tarkoitettu HD-viritin (DVB-T2). 

Voit tarkistaa HD-valmiuden avaamalla television kanavalistan. Antenni-tv-verkossa HD-kanavat näkyvät kanavapaikoilla 21–40 ja kaapeli-tv-verkossa paikoilla 1–20. Jos näiltä kanavilta näkyy ohjelmaa, ei tarvitse hankkia uutta televisiota, digiboksia tai HD-viritintä. 

Jos HD-kanavat eivät näy, tarvitset ehkä uuden television tai digiboksin.

Kesä on oivallista aikaa tarkistaa myös antennijärjestelmän kunto

Television äärellä vietetään aikaa ja viihdytään läheisten kanssa. Silloin kukaan ei halua, että kuva alkaa pätkiä vaikkapa kesken jalkapallon EM-mestaruuden ratkaisevaa rankkarikisaa. 

TV-lähetykset tulevat pääsääntöisesti joko antenni- tai kaapeliverkon kautta, ja noin puolet suomalaisista katsookin televisiota kotonaan Digitan antenniverkon välityksellä (Ulkoinen linkki). Se on myös yleisin tapa saada kuvaa mökin tai vapaa-ajan asunnon telkkariin. Antenniverkosta tv-lähetyksiä vastaanottavien rakennusten katolta löytyy harava-antenni.

Suomen vaihtelevat vuodenajat kuluttavat sään armoilla olevaa antennia ja kytkentöjä. Myös tuuli voi muuttaa antennin suuntausta. Antennijärjestelmän kunto onkin hyvä tarkistaa viimeistään, mikäli aiemmin laadukas vastaanotto on heikentynyt ja esimerkiksi naapureilla kuva näkyy hyvin. Jotta antenni-tv-signaalin vastaanotto onnistuu parhaiten, antennin on oltava tarpeeksi korkealla ja oikein suunnattu. 

Antennin etäisyys lähetinasemasta, mahdolliset maastoesteet niiden välillä tai muut hankalat olosuhteet voivat vaikuttaa signaalin laatuun ja sitä kautta telkkarin kuvaan. Uudet antennit kestävät paremmin ympäristön ja säätilan muutoksia sekä vuodenajan vaihteluita.

TV-antennin asentamisessa ja suuntaamisessa kannattaa aina kääntyä paikalliset olosuhteet tuntevan ammattimaisen antenniasentajan puoleen. Heillä on myös tarvittavat mittalaitteet parhaan antennipaikan löytämiseen ja antennin suuntaamiseen.

Päivitetty