1

Hur vet jag att min tv eller digitalbox är HD-klar?

I kanallistan är HD-kanalerna försedda med HD. Om du tar emot tv-sändningar via det markbundna tv-nätet hittar du HD-kanalerna på kanalplatserna 21–40. I kabelnätet är HD-kanalerna på platserna 1–20. Du kan kontrollera om din tv eller digitalbox är klar att ta emot HD-sändningar genom att testa om du ser HD-kanalernas innehåll på din tv.

  • Om du redan nu ser HD-kanalerna utan problem behöver du inte skaffa någon ny tv eller digitalbox. 
  • Om du inte kan se HD-kanalerna kan det bero på att din tv, digitalbox eller ditt antennsystem är inkompatibla med HD-sändningarna. 
  • Om du vet att du tar emot sändningar via det markbundna tv-nätet och du inte ser HD-kanaler kan du kontrollera hos din disponent om det är möjligt att ta emot HD-sändningar via din fastighets antennsystem. Om antennsystemet är i ordning ska du skaffa en ny HD-kapabel tv eller digitalbox. 

Beakta att även om du har en Full HD- eller HD Ready-tv betyder automatiskt inte att din tv kan ta emot högupplösningssändningar. Dessa termer betyder att skärmupplösningen på tv räcker att visa en bild av HD-kvalitet. 

2

Hur vet jag om jag får tv-sändningarna till mitt hem via det markbundna nätet eller kabelnätet?

Om du bor i ett enfamiljshus eller i ett annat småhus och du har en tv-antenn (kratta) på taket, är det sannolikt att du mottar tv-sändningarna via det markbundna tv-nätet. 

Om du bor i ett höghus eller i ett annat husbolag lönar det sig att fråga disponenten om saken. 

Läs mer om de olika mottagningssätten på våra sidor: https://hdtvopas.fi/sv/information-om-overgangen-till-hd/mottagningssatt-tv (Extern länk) 

3

Hur skaffar jag rätt typ av tv eller digitalbox?

För att kunna titta på högupplösta program i kabel-tv-nätet behöver du en tv eller digitalbox som har en HD-tuner som passar för kabelnätet (DVB-C). 

För att kunna titta på högupplösta program i det markbundna nätet behöver du en tv eller digitalbox som har en HD-tuner avsedd för det markbundna nätet (DVB-T2).

Närmare information om digitalboxar lämpliga för mottagning av satellit- och IPTV-sändningar får du hos operatören som tillhandahåller denna tjänst.

Nästan alla nya tv-apparater som säljs i Finland har en HD-tuner och oftast är den lämplig både för det markbundna nätet och för kabelnätet. Försäljaren är skyldig att berätta om apparatens egenskaper. 

4

Hur kan jag återvinna min gamla tv?

När du skaffar en ny tv se till att de gamla apparaterna återvinns på behörigt sätt. Du kan lämna din gamla tv i en elektronikbutik eller till officiella återvinningsstationer. 

Lär mer om återvinn (Extern länk)ing

Uppdaterad